Basis kennis hobbyisten

Ramba

Actief
26 dec 2020
25
13
6
Hallo aan iedereen.

In mijn zoektocht om kennis op het gebied van satelliet ontvangers uit te breiden ik heb een lijst met verschillende basis afkortingen opgesteld.
Handig in de “satelliet wereld” ( en niet alleen).
Alle informaties zijn van Wikipedia overgenomen.

Dus, ik heb geen wiel uitgevonden en is bedoeld voor mensen die willen meer inzicht hebben in wat ze aan doen- of op zoek zijn.

Bit/ b = basiseenheid van informatie in computers en digitale communicatie.
Mbit [MB] = 1.000.000 bits
De bit vertegenwoordigt een logische toestand met een van twee mogelijke waarden.
Deze waarden worden meestal weergegeven als "1" of "0", maar andere weergaven zoals waar / onwaar, ja / nee, +/− of aan / uit komen vaak voor.

Encoder = typisch een apparaat die uitvoer datacompressie

Datacompressie = het representeren van digitale gegevens met minder bits dan de oorspronkelijke representatie.

Decoder = omkering van de datacompressie (decompressie)

Beeldcompressie = datacompressie die wordt toegepast op digitale afbeeldingen om de kosten voor opslag of verzending te verlagen.
Beeldcompressie is een soort datacompressie.

Lossless-compressie = vermindert bits door statistische redundantie te identificeren en te elimineren.
Er gaat geen informatie verloren bij compressie zonder verlies.

Lossy-compressie = vermindert bits door onnodige of minder belangrijke informatie te verwijderen.

Channel Coding = in telecommunicatie, informatietheorie en coderingstheorie is voorwaartse foutcorrectie (FEC) of kanaalcodering een techniek die wordt gebruikt voor het beheersen van fouten in datatransmissie via onbetrouwbare of lawaaierige communicatiekanalen. Het centrale idee is dat de afzender het bericht redundant codeert, meestal met behulp van een ECC ( Error correction code)

Advanced Audio Coding (AAC) = audiocoderingsstandaard voor digitale audiocompressie met verlies.
AAC is ontworpen als opvolger van het mp3-formaat en bereikt over het algemeen een hogere geluidskwaliteit dan mp3 bij dezelfde bitsnelheid

Bitstream(-indeling) = indeling van de gegevens die worden aangetroffen in een stroom bits die wordt gebruikt in een toepassing voor digitale communicatie of gegevensopslag.
De term verwijst typisch naar het dataformaat van de output van een encoder, of het dataformaat van de input naar een decoder bij gebruik van datacompressie.

Programmastream (PS of MPEG-PS) = containerformaat voor het multiplexen van digitale audio, video en meer. Het PS-formaat wordt gespecificeerd in MPEG-1 en MPEG-2 Deel 1 systemen.
De MPEG-2 Programmastream is analoog en voorwaarts compatibel.
Programmastreams worden gebruikt op dvd-videoschijven en hd-dvd-videoschijven, maar met enkele beperkingen en uitbreidingen.
De bestandsnaamextensies zijn respectievelijk VOB en EVO.

Videocoderingformaat (of soms videocompressieformaat) = inhoudsweergaveformaat voor opslag of verzending van digitale video-inhoud (zoals in een gegevensbestand of bitstream)

Videocodec = een specifieke software- of hardware-implementatie die in staat is tot compressie of decompressie naar / van een specifiek videocodeerformaat

Xvid (voorheen "XviD") = videocodecbibliotheek die het coderen en decoderen van video's implementeert in het MPEG-4 Part 2 videocoderingsformaat in software en kan op alle platforms en besturingssystemen gebruikt worden, waarvoor de broncode kan worden gecompileerd.

DivX Pro Codec in tegenstelling tot de DivX-codec heeft zijn eigen software die is ontwikkeld door DivX, Inc. die slechts voor een beperkt aantal platforms beschikbaar is.

Settopbox (STB) = elektronisch apparaat dat een televisie verbindt met externe bronnen via een HDMI / SCART kabel .
Bvb. : satellietschotel, kabel, ethernetverbinding of telefoonlijn en het signaal decodeert zodat het op de aangesloten televisie te zien is.

CI = Common Interface is een fysiek sleuf in een digitaal televisietoestel of settopbox waarin een uitbreidingsmodule kan worden geplaatst.
De CI wordt voornamelijk gebruikt voor het plaatsen van een ontsleutelingsmodule voor betaaltelevisie.

CI+ = Common Interface Plus het is een uitwijking van CI.
Met deze module er zijn consumenten beperkingen oplegt bij het opnemen van televisieprogramma's.

Open standaard = publiekelijk beschikbaar hard- en software waaraan verschillende gebruiksrechten zijn verbonden.
Het doel is de interoperabiliteit tussen verschillende informatiesystemen of gegevensverzamelingen te vergroten en informatie vast te leggen.

DVB = Digital Video Broadcasting is een internationaal aanvaarde open standaard voor digitale televisie/ radio .
Om de signalen op een beeldscherm te kunnen weergeven, dienen deze eerst te worden gedecodeerd.
Hiervoor er is een decoder nodig - STB, CI, CI+

DVB-C = Digital Video Broadcasting - Cable
Digitale signalen zijn via een coax kabel verstuurd.
Dit systeem verzendt MPEG-2- of MPEG-4-familie digitale audio / -videostream en het kan variëren van ongeveer 6 tot 64 Mbit / s
DVB-C2 bitrates tot 83,1 Mbit / s en toekomstig tot 110,8 Mbit / s per kanaal mogelijk

JPEG = Joint Photographic Experts Group is de gezamenlijke committee (voormalig CCITT) die de JPEG, JPEG 2000 creëerde en onderhoudt

JP2 = JPEG 2000 is een beeldcompressie
JPEG 2000-technologie werd in 2004 geselecteerd als de videocoderingsstandaard voor digitale cinema.

MPEG = Moving Picture Experts Group is een alliantie van werkgroepen van ISO en IEC die normen stelt voor mediacodering, inclusief compressiecodering van audio, video, grafische afbeeldingen en genomische gegevens, en transmissie- en bestandsformaten voor verschillende toepassingen.

MPEG-transportstroom (MPEG-TS, MTS) of gewoon transportstroom (TS) is een standaard digitaal containerformaat voor verzending en opslag van audio, video en PSIP-gegevens (Program and System Information Protocol). Het wordt gebruikt in uitzendsystemen zoals DVB, ATSC en IPTV.

MPEG-1 = standaard voor compressie met verlies van video en audio. Het is ontworpen om onbewerkte digitale video en cd-audio van VHS-kwaliteit te comprimeren tot ongeveer 1,5 Mbit / s (respectievelijk 26: 1 en 6: 1 compressieverhoudingen), zonder overmatig kwaliteitsverlies, bij het maken van video-cd's, digitale kabel- / satelliet-tv en digitale audio-omroep (DAB).

MPEG-2 lijkt sterk op MPEG-1, maar biedt ook ondersteuning voor geïnterlinieerde video (een coderingstechniek die wordt gebruikt in analoge NTSC-, PAL- en SECAM-televisiesystemen).

MPEG-2-video is niet geoptimaliseerd voor lage bitsnelheden (minder dan 1 Mbit / s), maar presteert enigszins beter dan MPEG-1 bij hogere bitsnelheden (bijv. 3 Mbit / s en hoger), hoewel niet met een grote marge tenzij de video is geïnterlinieerd.
Alle MPEG-2-videodecoders die aan de standaarden voldoen, zijn ook volledig in staat om MPEG-1-videostreams af te spelen.

MPEG-3 = ontworpen om HDTV-signalen met 1080p in het bereik van 20 tot 40 megabit per seconde te verwerken.
MPEG-3 was gelanceerd als een poging om tegemoet te komen aan de behoefte aan een HDTV-standaard . Later MPEG-3 was in MPEG-2 gerold.

MPEG-4 = een methode voor het definiëren van compressie van audio- en visuele (AV) digitale gegevens

MPEG-4 AVC (Advanced Video Coding ) = Het is verreweg het meest gebruikte formaat voor het opnemen, comprimeren en distribueren van video-inhoud. Het ondersteunt resoluties tot en met 8K UHD.

AVC = Advanced Video Coding, ook wel H.264 of MPEG-4 Part 10 genoemd.

HEVC = High Efficiency Video Coding ook bekend als H.265 en MPEG-H Part 2 is een gestandaardiseerde video compressie
HEVC encoding maakt uitzendingen met een lagere bitsnelheid mogelijk in vergelijking met MPEG-4

UHDTV = Ultra-high-definition television, ook bekend als Ultra HD television, Ultra HD,UHD en Super Hi-Vision, hetgeen bekend als 4K UHD en 8K UHD, dit zijn twee digitale videoformaten met een beeldverhouding van 16: 9 of breder en tenminste één digitale ingang die native video kan dragen en weergeven met een minimumresolutie van 3840 × 2160 pixels.Als jullie meer tips hebben dan iedereen is vrij om bij te dragen.
Wordt uitgebreid 😉
 
Laatst bewerkt:

Satlover

Forumlid
29 jan 2021
18
7
6
Hallo @Ramba,
Leuk dat je probeert om de sat beweging hier onder de aandacht te brengen.
Zit zelf meer dan 45jaar in deze materie.
Maar is toch afgaande zaak helaas.
Was alijd leuk via sat4 ons allemaal.
En nog wel een paar van deze sites.
Verkoop nog steeds satboxen maar niet meer zo als in het verleden.
De IPTV materie heeft nu de overhand.
Ik gebruik zelf openpli al jaren naar alle tevredenheid.
 

Reidinga

VIP
28 mei 2017
1.096
1.180
216
37
Misschien leuke uitbreiding, een byte bestaat uit 8bits. (Sommige oudere systemen hebben zelfs bytes met 7, of 12 bits). Snelheid meten van internet connecties is ook in bit/kbit/mbit/gbit. Bij een internet snelheid van 200mbit kan je dus theoretisch 25mbyte (megabyte) per seconde binnen trekken. Simpele rekensom: 200 / 8 (200 bits / 8bits per byte).

Als je dus een stream hebt op 4K kwaliteit en hdr, zit je al snel aan een 100-250mbit wat gelijk staat aan 12.5 - 31.25 megabyte per seconde.

Veel mensen verkijken zich hier op als ze bv een film downloaden van zeg 4 gigabyte, met een internet snelheid van 200mbit duurt dit (zolang de rest van de pc/device geen bottleneck is) 200mbit = 25mbyte p/s = 4000 / 25 = 160sec.

Nu is dit natuurlijk puur theoretisch omdat de snelheid van de pc, load, snelheid van de schijf etc meespelen.
 
  • Like
Reacties: Ramba en Bingnl

Ramba

Actief
26 dec 2020
25
13
6
Misschien leuke uitbreiding, een byte bestaat uit 8bits. (Sommige oudere systemen hebben zelfs bytes met 7, of 12 bits). Snelheid meten van internet connecties is ook in bit/kbit/mbit/gbit. Bij een internet snelheid van 200mbit kan je dus theoretisch 25mbyte (megabyte) per seconde binnen trekken. Simpele rekensom: 200 / 8 (200 bits / 8bits per byte).

Als je dus een stream hebt op 4K kwaliteit en hdr, zit je al snel aan een 100-250mbit wat gelijk staat aan 12.5 - 31.25 megabyte per seconde.

Veel mensen verkijken zich hier op als ze bv een film downloaden van zeg 4 gigabyte, met een internet snelheid van 200mbit duurt dit (zolang de rest van de pc/device geen bottleneck is) 200mbit = 25mbyte p/s = 4000 / 25 = 160sec.

Nu is dit natuurlijk puur theoretisch omdat de snelheid van de pc, load, snelheid van de schijf etc meespelen.
Hoi Reidinga,
inderdaad mijn doel is simpel en een uitbreiding is mogelijk.
Alleen dat kan nog veel te ingewikkeld uitkomen en dat is mijn doel niet .
Leuk dat jouw reactie c.a. bijdrage meer inzicht in de basis brengt 👍
Helaas mijn vrije tijd is beperkt 😩
 
  • Like
Reacties: Reidinga