BREIN OPENT JACHT OP ILLEGALE IPTV-AANBIEDERS

Happysat

Forumlid
21 aug 2016
11
3
6
47
BREIN OPENT JACHT OP ILLEGALE IPTV-AANBIEDERS


Goedkoop voor nog geen tien euro per maand naar duizenden Europese betaalzenders kijken.
Als het aan BREIN ligt, is dat binnenkort verleden tijd.

Auteursrechtenbehartiger BREIN opent de jacht op aanbieders van illegale IPTV-zenderpakketten.
Met mediaspelers als Kodi en MAG kunnen deze pakketten bekeken worden.
De verkoop van deze mediaspelers is zeker niet illegaal.
Het aanbieden van IPTV-pakketten lijkt op dit moment in Nederland ook nog wettelijk te kunnen, maar de kans is groot dat hier voor het einde van het jaar verandering in komt.
Dat wordt namelijk op verzoek van een Nederlandse rechter onderzocht.
Een uitspraak van het Europese Hof van Justitie wordt binnen enkele maanden verwacht.
Het kan niet anders zijn dat de verkoop van zenderpakketten met onder meer de betaalzenders HBO, Film1, FOX Sports en Ziggo Sport officieel de juridische stempel illegaal krijgt.

NIET IN DE HAAK

BREIN stelt in een persbericht dat het aanbieden van dit soort IPTV-abonnementen niet in de haak is.
De consument kan dat zelf ook weten omdat een abonnement slechts een fractie kost van het originele abonnement dat onder meer via aanbieders aan klanten wordt verkocht. "To good to be true", aldus BREIN-directeur Tim Kuik.
En daarom richt BREIN vanaf nu de pijlen op aanbieders van deze IPTV-pakketten.
Het is opvallend dat deze aanbieders nog steeds op grote schaal openlijk adverteren en wijzen op de financiële voordelen ten opzichte van de legale pakketten.

GRENSOVERSCHRIJDEND KIJKEN

Daarnaast is het mogelijk om niet alleen naar betaalzenders uit het eigen land te kijken.
Zo kan men met dezelfde decoder ook naar betaalzenders uit andere Europese landen en zelfs Amerika kijken.
Dat is een inbreuk op auteursrechten die in de huidige opzet wereldwijd per land worden verkocht.
BREIN streeft overigens ook naar een verbod op verkoop van mediaspelers die kijken naar illegale streams mogelijk maken.
De hoorzitting bij het Europese Hof van Justitie in deze zaak dient op 29 september.
In Nederland is het illegaal downloaden wel strafbaar, maar streamen van illegale bronnen niet. BREIN stelt echter dat het aanbieden van deze illegale streams op zich wel illegaal is.

 
  • Like
Reacties: pietje
beste nieuwkomer, is dit niet gewoon de gebruikelijke bangmakerij van brein waar je nu aan mee doet ? moviestreamer won al diverse zaken voor de rechter, ze willen juist dat 'wij' zoals nu paniekerige berichten napapagaaien op onze forums.
 
Dit is toch het nieuws topic.?
Ik doe nergens aan mee ;)

Bijna alles wat hun willen mislukt dat is al tijden zo..

Dont shoot the messenger :d
 
nee sorry happysat , je hebt gelijk, t'is idd nieuwsbericht ipv paniekzaaien, mijn fout :(

denk dat ook meer mijn teleurstelling is dat brein e.d. elke keer als 'we' wat leuks hebben erop af komen.

komt ook door de commercie, tis geen underground hobby clubje van tv freaks die in een kelder samen een decoder voor gratis film1 solderen, elke n00b die het woord kastje kan uitspreken en 3 tientjes heeft kijkt nu al gratis film en sport , dan vraag je ook bijna erom dat de industrie iets onderneemt anders staan ze ook wel beetje voor lul.

we zien wel wat de toekomst brengt, komt altijd weer wat anders voor in de plaats
geenstijl houdt zich er ook mee bezig, wordt nog boeiend dat hyperlink gedoe:

 
  • Like
Reacties: kobus1978
Eens dat iets de "underground" ontgroeit en zeg maar Jan met de pet het kan gebruiken dan is het een kwestie van tijd voor het opgedoekt wordt.
IPTV is gewoon te groot aan het worden. Het zal nooit verdwijnen maar er gaan wel "vendors" worden platgelegd.
 
Het gaat volgens mij bij een hoop kijkers niet alleen om goedkoop kijken maar ook om via IP te kunnen kijken zonder dat je gebonden bent aan een vaste locatie.
Tot voor kort was je voor IPTV gebonden aan het grijze gebied wat aanbieders betreft. Het valt me op dat er inmiddels een aantal bekende aanbieders van normale TV aansluitingen ook een soort IPTV oplossing aanbieden, voor de meeste geldt nog wel dat het alleen binnen de landsgrenzen is.
Brein zou zich eens in moeten gaan zetten voor het creëren van legale mogelijkheden, TV beperkt zich niet meer tot de landsgrenzen, er zijn vele Nederlanders die zich kort, langdurig en zelfs permanent buiten Nederland vestigen en die graag de contacten met dit land aanhouden door het volgen van Nederlandse TV.
Zorg dat dit via een legaal IPTV-abonnementen mogelijk is waarbij eventuele afdrachten keurig worden geregeld.
Geen afdrachten meer naar bewoners in een verzorgingsgebied maar naar daadwerkelijke kijkers.
 
  • Like
Reacties: Plenkske
mee eens, expats kunnen niet eens kpn kijken denk ik in buitenland , mag dan alleen via ip van je isp. maar heeft ook iets te maken met regioblocks ofzo in silverlight uit mn hoofd, dus weet niet eens 100% zeker of het onwil is van tv aanbieders of dat copyright geneuzel een rol speelt.

al met al heeft iptv wel de toekomst, ...ja okay er zal gesjoemeld worden maar er komen heus wel legale , duurdere betaal pakketten denk ik, met nl talige helpdesk, monteur aan huis blah blah blah... boxjes met garantie noem maar op.
 
Zal toch wel veel gaan veranderen denk ik. Hoorde laatst dat Europa idd gaat stemmen over content van alle europese lidstaten buiten hun landsgrenzen streamen. Zo kunnen (bv sky, enz) hun pakketten ook verkopen aan iedereen die binnen de EU interesse heeft in desbetreffende provider. Zou wel niet voor 2018-2019 zijn geloof ik. Alleen weer jammer voor mij, want UK zit dan niet meer in de EU natuurlijk :(
 
Het kijk en luistergeld wat je vroeger apart betaalde als je een tv/radio bevat is een aantal jaren geleden afgeschaft en in de belastingen opgenomen, ieder belastingbetaler betaald dus kijk en luistergeld hierin zit ook een deel autersrechten. Vele expats en ook in het buitenland wonende gepensioneerde dragen nog steeds in Nederland belasting af en mogen dus wel betalen maar kijken ho maar. Steeds meer tv´s zijn geschikt voor IPTV en ook steeds meer kabel en satellietontvangers heb begrepen dat zelfs Cannaal Digital al inmiddels een aantal extra zenders via IPTV aan zijn klanten levert. Ik heb het idee dat auteursrechten organisaties nog steeds in het tijdperk van het bioscoopjournaal leven en dat terwijl distributie dmv IP kan naar elke plek op de wereld waar een internet aansluiting aanwezig is.
Waarom mag ik hier in Brazilie wel BV de F1 kijken met commentaar in het Portugees via één vd alhier en mag dat niet in het Nederlands via IPTV terwijl in beide landen de rechten zijn betaald?
Uiteraard gaat dit ooit wel eens veranderen, straks ontvangen we alles via IPTV en kan je zelf je pakket per zender samen stellen, betalen wat je gebruikt en geen cent meer
 


Beetje wazige tekst, ze bekijken het vooral van hun eigen kant. En halen hun eigen positieve punten eruit.
Een positief punt voor alle gebruikers: "De Commissie vindt dat vanuit gebruikers’ perspectief streamen gelijk staat met kijken en dus rechtmatig is."

Edit:
Het engelse artikel op de site van brein is wat duidelijker.
"The AG will take his conclusion on 8 December 2016. The ruling by the Court usually follows around three months later."
AG = advocate general.
oftewel, pas omstreeks maart een uitspraak van de europese rechter...


Deze zaak bij het europese hof gaat over mediaspelers met vooraf geinstalleerde software. En het gaat ook over streamen en dergelijke. Best belangrijk dus, want dit kan gaan bepalen hoe uiteindelijk nederlandse rechters hierover uitspraken gaan doen.
 
Bijzonder is dat in dit verhaal helemaal IPTV niet meer naar voren komt en er alleen over de addons gesproken wordt
 
De wereld verandert. Het is niet meer van deze tijd om enkel CD's en DVD's te kopen. Dat hebben ze bijvoorbeeld bij Popcorn Time laten zien. De makers van Popcorn Time hadden nooit het idee op grote schaal illegaal content te verspreiden. Nee, ze wilden laten zien hoe het óók kan; eigenlijk hoe het ook móét!
Bij BREIN gaan ze daar volledig aan voorbij. Het enige dat ze lijken te zien is dat het vroeger allemaal veel beter was en ze vragen de rechter om wetjes uit 1873 toe te passen. Ik vind het een vervelend clubje!

Software bijvoorbeeld: geef me wat goeds voor een redelijke prijs en ik betaal het gewoon. Onlangs nog gekeken naar een programma om een backup te maken naar een netwerkschijf. Maar die gasten hebben het gewoon voor elkaar en vragen daar dan 10 of 15 euro voor. Gewoon te sneu voor woorden om te zien dat daar dan zelfs gekraakte versies van uitgebracht worden.
 
  • Like
Reacties: Ekallround221
Ze moeten heel die brein gewoon plat leggen. Zijn echt een paar sukkels die denken dat hun uitmaken wat je op internet kunt doen. Hackers moeten hun pijlen op brein richten en het brein onmogelijk maken te functioneren.
 
  • Like
Reacties: Ekallround221
Vindt dit toch altijd gevaarlijke uitspraken, iemand onmogelijk maken te functioneren. Gelukkig wonen we in een rechtstaat en kunnen we een onafhankelijk rechter inschakelen als we het ergens niet mee eens zijn anders word het een zooitje
 
Er is weer nieuws.



Belangrijke alinea is:

"
De advocaat-generaal gaat niet in op de legaliteit van streaming, omdat dit volgens hem te technisch is voor deze zaak. Binnen het auteursrecht is het toegestaan om een tijdelijke reproductie van beschermde inhoud te maken, zolang dat voor 'rechtmatig gebruik' gebeurt. De advocaat-generaal zegt dat het niet nodig is om volledig te onderzoeken of het streamen in dit geval technisch gezien een tijdelijke reproductie is, omdat toch al vaststaat dat het niet om rechtmatig gebruik gaat.

Het advies van de advocaat-generaal is niet bindend, maar wordt vaak door het EU-Hof overgenomen. De definitieve uitspraak volgt over enkele maanden.
"


Kortom: we weten nog niet echt iets.
Het enige waar bedrijven en mensen zelf mee op moeten letten is: koop geen voorgeprogrammeerde kastjes. Koop ze kaal en doe zelf wat je wilt.
 
Er staat wel dat toch al vaststaat dat het niet om rechtmatig gebruik gaat...
 
En nog wat nieuws:

‘Mediaspelers die gratis streamen zijn illegaal’

Een verkoopverbod voor mediaspelers die gratis films, series en betaalzenders kunnen streamen ligt in Nederland voor de hand. Dat lijkt het Europese Hof van Justitie te gaan beslissen.

Het illegaal verklaren van dit soort mediasspelers ligt voor de hand nu de advocaat-generaal van het Europese Hof van Justitie dit advies aan de rechters heeft gegeven in de zaak van mediaspeler Filmspeler. De Nederlandse rechtbank vroeg het Europese Hof om advies in deze zaak. Via speciale software kan men via deze mediaspeler gratis naar films en series kijken waar eigenlijk voor betaald moet worden. De zaak Filmspeler is belangrijk voor een mogelijk verkoopverbod op andere mediaspelers met soortgelijke mogelijkheden. De advocaat-generaal vindt dat de verkoper van de Filmspeler wist dat het linken naar auteursrechtelijk beschermd content illegaal is. Tevens had hij met de verkoop van de mediaspeler een financieel eigen belang.

Zelf installeren
De meeste van dit soort mediaspelers werken met Kodi software. Mogelijk verbod op mediaspelers als Filmspeler betekent niet dat deze software in Nederland illegaal wordt. Wel is het aannemelijk dat als het Europese Hof het advies van de advocaat-generaal overneemt de verkoop van vooraf geïnstalleerde mediaspelers die direct uit de doos illegaal streamen mogelijk maakt verboden wordt. Ook lijkt een verbod op kant en klare softwarepakketten die door kopers zelf geïnstalleerd moeten worden een soortgelijk illegaal predicaat te krijgen. Een verbod op mediaspelers met daarop alleen de Kodi-software zonder zogenaamde add-ons die het illegaal kijken van films, series en betaalzenders mogelijk maken, lijkt door de onderbouwing van het advies niet voor de hand te liggen.

 
Heel fijn en goed dat ze het onderscheid zien en maken tussen Kodi en de add-ons. De makers van Kodi hebben in diverse landen best problemen doordat mensen voor hun eigen gewin Kodi en "gratis streamen" in één adem noemen.