Filmmakers willen dat VPN-aanbieders logbestanden bijhouden

Glassertje

Actief
21 apr 2018
26
19
6
48

Diverse filmbedrijven hebben de handen ineengeslagen door een aanklacht in te dienen tegen verschillende VPN-aanbieders. De filmmakers vinden dat zij online piraterij faciliteren en reclame maken om geografische restricties te omzeilen. Ze eisen een schadevergoeding van de VPN-dienstverleners, maar ook dat ze voortaan logbestanden bijhouden van gebruikersdata.

Dat blijkt uit (PDF) die is ingediend bij de federale rechtbank van de Amerikaanse staat Virginia, zo schrijft .

De voordelen van een VPN op een rij​

Internetgebruikers maken zich steeds meer zorgen over hun online privacy. Ze willen niet dat grote techbedrijven als Google en Facebook, zoekmachines, overheden, providers en andere over hun schouder meekijken. Om die reden zijn VPN-diensten de afgelopen jaren steeds meer in trek.

Een virtueel privénetwerk of is een dienst waarmee je veilig en anoniem op internet surft. Een VPN versleutelt al je internetverkeer en verbergt je IP-adres. Niemand is dan in staat om je surfgeschiedenis te achterhalen, zelfs je provider niet. Dankzij een VPN kunnen advertentiebedrijven als Google geen profiel van je opbouwen: je bent immers anoniem.

Tot slot kun je met een VPN internetblokkades en geografische restricties omzeilen. Een Netflix-serie of sportwedstrijd bekijken die alleen in het buitenland wordt uitgezonden, is hierdoor een koud kunstje. Benieuwd hoe je aanstaande zondag de Formule 1 race van Zandvoort kijkt vanuit het buitenland? Houd dan VPNGids.nl in de gaten.

De strijd tegen online piraterij in Nederland​

Een VPN kent vele voordelen, maar kent ook een keerzijde. Een VPN kan immers ook voor illegale activiteiten gebruikt worden. Zo bepaalde het gerechtshof van Amsterdam afgelopen jaar dat Ziggo en XS4ALL alle IP-adressen en domeinnamen van . Met behulp van een VPN is deze blokkade kinderlijk eenvoudig te omzeilen. Gebruikers kunnen dan ongestoord hun favoriete films, series, muziek, games en ander auteursrechtelijk beschermd materiaal downloaden.

Allerlei partijen proberen een einde te maken aan dit soort praktijken. In ons land wil Stichting Brein optreden tegen ‘frequente bittorent uploaders’. De auteursrechtenorganisatie beschouwt hen als de smeerolie die de uitwisseling van illegale content in stand houdt. Met voorlichtingscampagnes en gerichte e-mails probeert de stichting online piraterij aan te pakken.

Dutch Films Works strijdt al jaren voor de rechten van filmmakers en andere rechthebbenden in de filmwereld. De filmdistributeur kwam met het idee om illegale downloaders op te leggen voor iedere film of aflevering die ze uit illegale bron hebben gedownload. Het Duitse Tecxipio verzamelde voor Dutch Film Works de IP-adressen van illegale downloaders. Via de rechtbank probeerde de belangenorganisatie de NAW-gegevens van hen te verzamelen. Begin juli bepaalde de Hoge Raad echter dat Ziggo aan de filmdistributeur.

Filmmakers: ‘VPN-aanbieders faciliteren online piraterij’​

In de Verenigde Staten gooien filmmakers het over een andere boeg. In plaats van websites te laten blokkeren of providers aan te pakken, richten zij hun pijlen op VPN-aanbieders. Diverse filmbedrijven slepen , , VPN Unlimited en voor de rechter wegens betrokkenheid in wijdverspreid auteursrechteninbreuk.

De lijst met beschuldigingen is lang. Zo verwijten de filmmakers van onder meer The Hitman’s Bodyguard, Dallas Buyers Club en London has Fallen dat de VPN-aanbieders gebruikers die middelen geven om zich te onttrekken aan geografische restricties van streamingdiensten. Erger nog: ze maken er zelfs reclame voor. “Gedaagden promoten hun VPN-diensten als een middel dat gebruikt kan worden om auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal te kopiëren, zonder gepakt te worden”, zo staat er in de aanklacht.

Tot slot werken deze VPN-aanbieders volgens de filmmakers nauw samen met beruchte websites die online piraterij bevorderen. Sommige sites plaatsen een container waarin het IP-adres en het land van herkomst van de gebruiker worden genoemd. “Je internetprovider kan jou volgen, tenzij je een zero log VPN gebruikt”, zo staat er. Om dat te voorkomen krijgen gebruikers het advies om een VPN te installeren, inclusief een link naar de aanbieder om een abonnement af te sluiten.

Filmmakers eisen dat VPN-aanbieders logbestanden bijhouden​

De filmbedrijven hebben duizenden kennisgevingen van auteursrechteninbreuk naar internetproviders gestuurd. Deze zijn op hun beurt weer doorgestuurd naar VPN-aanbieders. Zij zeggen dat ze geen individuele leden kunnen aanwijzen, omdat ze gebruikmaken van een gedeeld IP-adres.

Volgens de filmmakers is daar een eenvoudige oplossing voor, namelijk het registreren en bijhouden van logbestanden. “[VPN-aanbieders] hebben de mogelijkheid om de toegang van hun abonnees tot hun VPN-dienst te loggen, maar verwijderen de gelogde informatie opzettelijk of stellen hun systeem zo in dat de gelogde informatie wordt verwijderd, zodat zij hun dienst kunnen promoten als een middel om anoniem auteursrechtelijk beschermde werken te kopiëren”, schrijven de aanklagers.

De filmbedrijven stellen dat de VPN-aanbieders zich rechtstreeks schuldig maken aan auteursrechteninbreuk. Ze eisen daarom een schadevergoeding voor alle geleden schade. Daarnaast willen ze dat de aanbieders websites als The Pirate Bay blokkeren voor hun leden en logbestanden gaan bijhouden. Tot slot willen ze dat de VPN-aanbieders de accounts van leden opschort die binnen 72 uur drie of meerdere kennisgevingen van auteursrechteninbreuk hebben ontvangen.

ExpressVPN, Surfshark, VPN Unlimited en Zenmate VPN hebben nog niet gereageerd op de beschuldigingen.

LiquidVPN eerder aangeklaagd voor bevorderen online piraterij​

Het is niet de eerste dat een VPN-aanbieder wordt aangeklaagd door een groep filmbedrijven. Begin maart . Het bedrijf werd beschuldigd van het promoten en mogelijk maken van online piraterij. De aanklagers eisten schadevergoedingen die konden oplopen tot 150.000 dollar per film, dat websites die auteursrechtelijk beschermd materiaal illegaal aanbieden worden geblokkeerd, en dat klanten die de regels te vaak overtreden worden geweerd.
 
  • Grappig
Reacties: Bingnl