Waar je vooral op moet letten met het inlakken, als ook de dry rubs is dat je niet te heet barbecued, in de rubs en sauzen zitten suikers, en deze zullen bij hogere temperaturen snel verbranden.
vandaar dat ik mijn vlees altijd indirect leg, en nooit direct boven vuur, ik gaar het eerst, en lak het daarna in, en laat het dan nog even indirect liggen, zodat de vloeibare saus wat meer “sticky” wordt.
hoe meer lagen je insmeert, hoe meer smaak de saus geeft.
bijvoorbeeld met de kippenvleugels, die gaar ik geheel indirect, 150 graden 1 uur, daarna lak ik 1 kant van de kippenvleugels in, en laat ze op diezelfde 150 graden nog 5 tot 10 minuten liggen met gesloten deksel, daarna draai ik ze om, en lak de andere kant in, en ook deze laat ik 5 tot 10 minuten liggen, daarna gaan ze er af.
bij kippenvleugels bereidt ik de vleugels altijd voor door ze een wet brine te geven, dit is een mix van water en zout, hierdoor drogen je kippenvl niet uit.
60 gram zout op een liter water.
wat dan wel weer belangrijk is, is dat je ze niet te lang in deze mix laat liggen, want anders worden ze te zout!
ik hou meestal een uurtje of twee aan, en haal ze er dan uit.
ik spoel elke vleugel na onder de koude kraan, en dep ze droog met een oude theedoek, alvorens ik ze royaal bestrooi met de rub, en ze voor 24 uur de koelkast in gaan. Er wordt ook een tip gegeven voor een extra krokant korstje, en dat is om ze 24 uur onafgedekt op een taarten koelrek te leggen.
houdt er dan wel rekening mee dat je folie onder je rek neer legt, want er valt nog een klein beetje vocht uit de vleugels.
bij ribben doe ik het anders, dan gebruik ik een recept van RTLNiels, en dat is deze:
Je moet ingelogd zijn om deze link te bekijken.
het enige wat ik daarbij anders doe, is dat ik de rub vervang door de dry rub van blues hog, en de saus door de original saus van Blues hog, die combi is echt super lekker.
ook na het inlakken, gaan deze bij mij niet op direct vuur, maar indirect, zodat ook deze lekker sticky worden.
het enige nadeel van deze gerechten: mijn vrouw vind dit dusdanig lekker, dat geen enkel restaurant het meer goed kan doen, en ik min of meer verplicht ben om deze te maken, om haar in haar behoefte te voorzien
Je moet ingelogd zijn om deze link te bekijken.
Je moet ingelogd zijn om deze link te bekijken.
Je moet ingelogd zijn om deze link te bekijken.
Je moet ingelogd zijn om deze link te bekijken.
Je moet ingelogd zijn om deze link te bekijken.