Speler instellingen HDMI via receiver

18 nov 2018
117
62
#1
Het is al weer enige tijd geleden dat ik mijn box heb ingesteld via mijn receiver.

Heb mijn shield nu via HDMI naar mijn tv lopen, en vanaf mijn tv noodgedwongen met een optische kabel op mijn NAD receiver aangesloten.

Zoals gezegd noodgedwongen, aangezien de HDMI aansluitingen van mijn receiver de HDMI 2.0 niet kan verwerken omdat deze HDMI 1.3 zijn.

Gelukkig heb ik destijds geïnvesteerd in een receiver die modulair is opgebouwd (NAD T775), en kan de video module vervangen worden waardoor ik straks over HDMI 2.0 aansluitingen op mijn receiver beschik.

Nu ga ik mijn receiver morgen weg brengen om de module te laten vervangen, en krijg ik hem hopelijk op zijn vroegst dinsdag aan het einde van de dag terug.

Natuurlijk zal ik de boel weer aansluiten, echter dit keer vanaf mijn shield met een high speed HDMI 2.0 kabel naar de HDMI 1 ingang van de nieuwe module van mijn receiver, en vanaf de HDMI 1 uitgang van mijn receiver naar de HDMI ingang van mijn 4K tv met zo’n zelfde high speed HDMI kabel.

Echter krijg ik dan nog te maken met de spelerinstellingen binnen Kodi.

Deze staat nu op 2 kanalen en via spdif met transcoding aan.

Nu zal ik hem straks via HDMI aansluiten, echter hoeveel kanalen moet ik nu gaan ingeven?

De set zelf is een 7.1 set, maar is 5.1 aangesloten, moet ik dan straks 6 of 8 kanalen kiezen?

Wellicht dat er iemand hier is die zijn set 5.1 aangesloten heeft, en een paar screenshots zou willen maken van hoe de instellingen allemaal staan?

Scheelt me straks een hoop ergernis, die vergezeld gaat met het nodige gevloek en getier😂

Ik hoor het graag van jullie
 
28 mei 2017
884
920
#2
Ik zou zelf de boel (afhankelijk van downmix op je receiver) aansluiten als 7.1. Meestal heeft je receiver een betere downmix dan je in kodi zal krijgen - dus zullen 7.1 geluid films beter klinken als je deze op 7.1 doorvoert. Uiteraard verschilt dat per receiver, maar heb dat vroeger met mijn onkyo's en nu met met mijn yamaha's ook gedaan.

Ik heb in Kodi de audio passthrough aan staan, geen resampling omdat je box/pc anders het geluid gaat omzetten naar PCM, en dat ten koste van kwaliteit en ten koste van performance kan gaan - ook omdat als je bijvoorbeeld Dolby Atmos of DTS-X ondersteuning hebt, je met passthrough deze op je receiver kan decoden voor beter geluid - en daar komt ook de 7.1 weer mooi in beeld, dan kan je de receiver laten bepalen hoe breedt het geluidsbeeld moet zijn op basis van de aangesloten speakers.
 
18 nov 2018
117
62
#3
Bedoel je met aansluiten als 7.1 dat je de aansluitingen van de 2 speakers aan de zijkant onaangesloten laat?

Dus zeg maar die 2 aansluitingen overslaan?

Zo is het althans nu aangesloten, alleen niet via HDMI 😉

Of bedoel je in de spelerinstellingen van Kodi aangeven dat het om een 7.1 set gaat?

Passthrough staat nu inderdaad ook aan, en omdat ik nu via optische kabel aangesloten ben staat “slechts” alleen dolby digital geschikte receiver aan, aangezien de uitgang van mijn tv alleen dolby digital 5.1 ondersteund.

Ook staat nu transcoding aan, omdat het een optische kabel betreft, volgens mij kan ik deze straks uitzetten als ik via HDMI aangesloten ben, aangezien mijn receiver dit kan transcoderen. Ook kan ik dan de andere opties voor geschikte receiver aan zetten, iets wat nu nog niet kan.

Is er ook een bepaald type geluidsspoor wat je moet kiezen bij geluidsbron? Deze staat nu op Android geloof ik, maar als ik het me goed herinner kan je bij HDMI verschillende bronnen selecteren .