De Vreetdagen zitten er weer op...

corne

VIP
13 jan 2016
385
358
216
60
Ik plaats dit bericht bewust na de kerst, want ik heb weer wat andere dingen geprobeerd , iets wat ik nog nooit gedaan had.
In plaats van de standaard groentes heb ik deze keer exotisch fruit gekocht.

Kaki/granaatappels, en nog meer van dat spul.

Het was voor iedereen een verassing toen ik de schaal met Bourgondische beenham op kerstavond, en gevulde varkenshaas met pesto en mascorpone op tafel zette.

Tot mijn plezier viel alles goed in de smaak, de eters lieten zicht gelukkig verassen.

Nou op naar oudjaar, en dan wordt het een Brabantse koffietafel!

Foto's daarvan volgen nog, maar ik ga dan boerenbrood bakken, Hollandse krentenkoffiekoeken, suikerbrood, en van het suikerbrood daar ga ik wentelteefjes van maken...

Het warme dat wordt kip drumsticks, gehaktballen in tomatensaus en satestokken met daarbij het brood, nasi en kroepoek, en ook nog bladerdeeghapjes.

De buurman bakt zoals gewoonlijk weer de oliebollen.

Alles wordt gevierd met minder dan het maximale aantal personen.
 

Bijlagen

  • 270016751_3064921430413361_2350206375494854462_n.jpg
    270016751_3064921430413361_2350206375494854462_n.jpg
    376,5 KB · Weergaven: 10
  • 270073203_3064921417080029_5234522103415168737_n.jpg
    270073203_3064921417080029_5234522103415168737_n.jpg
    379,5 KB · Weergaven: 7
  • 270361677_288121640041416_1938503661837331636_n.jpg
    270361677_288121640041416_1938503661837331636_n.jpg
    135,8 KB · Weergaven: 7
  • 247388078_387175906467652_2873484882711626613_n.jpg
    247388078_387175906467652_2873484882711626613_n.jpg
    83,6 KB · Weergaven: 7
  • 247631803_1214560782362718_6005930970116627928_n.jpg
    247631803_1214560782362718_6005930970116627928_n.jpg
    62,7 KB · Weergaven: 8
  • 247875229_204520968470921_615176682117688014_n.jpg
    247875229_204520968470921_615176682117688014_n.jpg
    69,8 KB · Weergaven: 7
  • 247988291_561031058497641_7059861385798615449_n.jpg
    247988291_561031058497641_7059861385798615449_n.jpg
    75,4 KB · Weergaven: 6
  • 248053182_162637529412570_1980698200061311876_n.jpg
    248053182_162637529412570_1980698200061311876_n.jpg
    84 KB · Weergaven: 6
  • 248170052_242801534570977_5140703144808835303_n.jpg
    248170052_242801534570977_5140703144808835303_n.jpg
    60,9 KB · Weergaven: 6
  • 248208799_858319311512874_249743496221025971_n.jpg
    248208799_858319311512874_249743496221025971_n.jpg
    70,6 KB · Weergaven: 6
  • 263737066_337848611182258_1335241605742532784_n.jpg
    263737066_337848611182258_1335241605742532784_n.jpg
    52,7 KB · Weergaven: 7
  • 263800370_463880635356558_6766527321113751701_n.jpg
    263800370_463880635356558_6766527321113751701_n.jpg
    119,3 KB · Weergaven: 8
  • 264397012_635964334225914_8056157875796700786_n.jpg
    264397012_635964334225914_8056157875796700786_n.jpg
    66,5 KB · Weergaven: 8
  • 266604590_257005996527766_6696862361178673769_n.jpg
    266604590_257005996527766_6696862361178673769_n.jpg
    99,3 KB · Weergaven: 9
  • 269519699_242590924652704_8565381476628402498_n.jpg
    269519699_242590924652704_8565381476628402498_n.jpg
    97,2 KB · Weergaven: 9
Laatst bewerkt:
  • Geweldig
  • Like
Reacties: Spinix en ateam278
Ik hoop toch echt dat het verrassen was, en niet verassen, anders is je kerst menu en je gasten verbrandt🙈😂

maar dit ziet er ook weer heerlijk uit @corne 👍🏼

hier hebben we het dit jaar simpel gehouden met een schouder filet rollade die binnenin en rondom extra gekruid was, klaar gemaakt in de Römertopf op een bedje van dikke uien ringen, gehalveerde knoflook teentjes en wat verse tijm.

samen met gebakken krieltjes, stoof peertjes en een salade voor degenen die dat lekker vonden.

de rollade 2,5 uur op 220 graden in de oven gehad, en nu hoor ik je denken: is ie dan niet verkoold?😳 maar doordat je de römertopf eerst een paar uur laat weken in koud water, droogt de rollade niet uit, en komt ie er heerlijk sappig en mooi bruin uit (wel halverwege de kooktijd even omdraaien met 2 lepels).

doordat ik dikke uien ringen onderin de römertopf gebruik komt het vocht en vet wat uit de rollade komt niet direct in contact met de rollade zelf.

we hebben er heerlijk van gesmuld, en is weer eens wat anders als het eeuwige gourmetten🤣

en als je het mij vraagt eigenlijk net zo lekker😉
 
Nee joh, dat ver assen valt wel mee, want wat ik gebruikt is zacht fruit, en dat heel even in de wok.

Wat jij klaargemaakt hebt klinkt ook erg lekker!!!
 
  • Grappig
Reacties: Arjan E.
Gourmetten is ook best leuk, maar het is ook best een gedoe, voorbereiding, een paar uur aan tafel, en het 5 dagen later nog ruiken🤣

had voor een paar jaar terug toen we een keer te gast waren bij mijn trouwma een schnitzel met gekruide gebakken aardappeltjes stoof peertjes sperziebonen en komkommer op zuur, en ze schaamde zich een beetje, want ik maakte er altijd een heel werk van, en zij kwam met zoals ze zelf zei: zoiets simpels.

ik zal je vertellen, er was niks mis mee, heerlijk gegeten, en heb haar verteld dat er niks was om zich voor te schamen.

simpel kan ook heel lekker zijn.

zolang het eten smaakt, zal je mij niet horen hoor, al geef je me stamppot met kerst😉

maar uitgebreid, of zoals jij het doet: bijzonder kan ik ook waarderen, en in vergelijking met jou ben ik maar een beginner😂
 
Maar nog niet helemaal. Oudjaarsavond komt er aan, en wij gaan met 3 extra gasten lekker eten.

Ik ga een Brabantse koffietafel/buffet maken.

Bij de koffie Hollandse koffiekoeken.

En dan 's avonds van alles in de warmhoudbakken.

Ik ga suikerbrood bakken, wit en bruin boerenbrood die als ze klaar zijn in dikke plakken gesneden worden, om ze daarna te soppen in gehaktballen in tomatensaus en Hachee.
En van het suikerbrood daar maak ik wentelteefjes van. [ wie er niet mee bekend is even een uitleg: Eieren in een schaal, een scheut melk erbij, kaneel/zout en een beetje peper. De sneetjes suikerbrood soppen in dat beslag, en dan even kort bakken in de koekenpan...]
Tevens ga ik nog sate klaarmaken, en daarbij nasi, en kroepoek, en kipdrumsticks.

Is er later op de avond nog honger dan bak ik nog wat snacks, zoals zelfgemaakte churo's.
En de buurman zorgt voor oliebollen. [hopelijk met gist]

Nieuwjaar zetten we dit jaar niet in met vuurwerk, maar met de Snollebollekes.
 
Waarom woon je niet gewoon naast me?🤷🏼‍♂️🤤

ik bedoel: wat je allemaal opnoemt lust ik ook allemaal😩

met oud en nieuw zijn mijn vrouw en ik met zijn tweetjes, wederom ging ons jaarlijkse feestje met onze vaste vriendengroep niet door dankzij de maatregelen die Prutte en de Domme hebben opgelegd😔

er komen hier ook wel wat hapjes op tafel, zoals mini sateetjes en kip balletjes in ketjap saus, maar die zijn gewoon gekocht🙈 tevens maken we nog wat rolletjes van boterhamworst met augurk, en hebben we wat borrelnootjes en wat chips voor op tafel. Mocht dat niet genoeg zijn, dan heb ik nog een doos met frituur hapjes in de vriezer liggen.

maar dat verbleekt dus weer bij jouw creaties😔

met kerst en oud en nieuw let ik heel zelfbewust nergens op want dan is het voor mij ook feest😉 (Koningsdag ook trouwens)

trouwens hachee, hoe bindt je die? De laatste paar keer dat ik hem maakte heb ik het gebonden door een plakje ontbijtkoek te ontdoen van de buitenste randen, en deze in hele kleine blokjes te snijden, is ook heel erg lekker.

alleen rundvlees en ik zijn blijkbaar geen vrienden, want hoewel ik de laatste twee keer de smaak geweldig had, was het vlees (runderriblappen) gewoon nog hard en taai, terwijl het ruim 4 uur op een zachte stand opgestaan had.

laatste keer zelfs de hulp van een expert ingeschakeld (mijn trouwma), en zelfs die krabt nu nog steeds achter haar oren als ik er over begin.

zij zegt ook, zoals je het gedaan hebt zou het vlees zo goed als uit elkaar moeten vallen, helemaal omdat ik het vlees bij mijn vaste slager had gehaald. Ook die begreep er niets van.🤷🏼‍♂️

ga dat nog 1 keer proberen te maken, maar dan ook in de Römertopf in de oven, en als het dan niet lukt geef ik het op.
 
Hachee kun je op allerlei manieren binden, van kant en klare pakjes, tot Maizena/bloem, en peperkoek idd. Een scheut bier erbij is ook lekker.

Ik moet eerlijk toegeven dat ik deze keer kant en klare hachee gekocht heb bij de lokale winkel, een zgn streek product wat ook erg lekker is. ;)
 
  • Like
Reacties: Arjan E.
Heb ik ook wel eens aan zitten te denken, maar ik heb de ballen verstand van zo’n ding, moet ie op standje maximaal? Of juist weer niet? En kan er ook weinig specifieks over vinden, aangezien je maar 50.000 verschillende merken hebt😒

plus weer een apparaat er bij in mijn toch al overvolle keukentje😂
 
Mijn vrouw begon er laatst over. Dat ze zo'n apparaat wou hebben... Maar zelfde verhaal als jij @Arjan E. weer zo'n ding erbij...

Kwam deze aanbieding tegen via pepper... Opgezocht op Google en schijnt toch wel een van de betere te wezen...

Weinig tierelantijnen van elektronisch aflezen/instellen gewoon high/low warm houden of uit.. Middels de draaiknop

Meteen aangeschaft en heeft hier al overuren gedraaid..

Low en high maakt niet zo veel uit high betekent niet meer warmte maar eerder op zijn kern temperatuur...

Meeste gerechten wat je tegenkomt is bijna alles op low...

Stoofvlees vd week op low 6 uurtjes... Wat sla erbij en op gebakken aardappeltjes.. 🤤

Enige probleem is open de pot niet steeds... Ja dat gaat tegen je gevoel in.. Want je wilt even kijken (ook gewoon een glazen deksel hoor) maar het moet even getest worden..

Niet doen elke keer dat je hem opent komt er circa 30 minuten extra "garingstijd" bij...

Al met al hier een gouden aanwinst... Deden het altijd op de traditionele manier hoor in een gietijzeren pan.. Maar dan is het toch moeilijker om het in goede banen te lijden en "mislukte" het af en toe ook wel eens hoor...

Wel lekker van smaak maar niet alles even mooi gaar..
 
Enige probleem is open de pot niet steeds... Ja dat gaat tegen je gevoel in.. Want je wilt even kijken (ook gewoon een glazen deksel hoor) maar het moet even getest worden..

Niet doen elke keer dat je hem opent komt er circa 30 minuten extra "garingstijd" bij...
deze techniek beheers ik prima, is eigenlijk net als met barbecuen: if you’re looking you aren’t cooking😉

en zoals in dit topic ook beschreven, een rollade 2,5 uur op vol vermogen in de oven in de Römertopf, alleen 1 keer halverwege draaien. Doe je die niet in de Römertopf, en 2,5 uur op vol vermogen in de oven, dan wordt ie net zo zwart als teer, om maar niet te spreken over gortdroog 😂

het heet vertrouwen hebben in je product, en dat heb ik wel, kon alleen m’n vinger er niet achter krijgen waarom de hachee in de geemailleerde braadpan mislukte🤷🏼‍♂️

pas geleden hadden ze bij mijn vrouw op het werk zo’n slowcooker, maar die zal inmiddels wel uitverkocht zijn.

ik zal het eens in de gaten blijven houden😉
 
Waarom zo'n duur apparaat aanschaffen?

Ik begrijp dat eerlijk gezegd niet.
Je moet gewoon jezelf dingen aanleren, en dat is vooral ruiken! Dat is 1 van de dingen die ik mezelf aangeleerd heb, ik voel het niet wanneer iets gaar is, maar mun snuffer ruikt het.

De hachee wordt hier altijd door mijn wederhelft klaargemaakt, dit is zo, omdat ik sinds een korte tijd geleden nog werkte, maar helaas door de gezondheid heb ik geen werk meer, en kan mezelf storten op dingen als bovenstaande.

Bij ons wordt de pan met stoof of hacheevlees in het begin van de middag op de pit gezet, het gekruide vlees wordt dan gebakken, en als dat gedaan is, een scheut water, en dan gaat het deksel er op, en om een paar minuten even roeren.
Op het einde verse uien, een scheut bier, en dan de beker met het bindmiddel.

Intussen gaat de verse rode kool in de pan, met appels en die staat dan ook weer een paar uur te pruttelen. [afwerken met veel kaneel]

Mijn voorkeur is om op het laatste moment uien bij het rundvlees te doen want dan heb je nog een beetje een bite.

Op het laatste moment binden, aardappels koken of bakken, en dan????


Smullen maar.


Maar ach, hier staat alles al weer op smaak te trekken voor morgenavond.

En @Arjan E. , de buren hebben al genoten van het nagerecht wat ik morgen serveer, en ja ik woon helaas niet naast jou, maar ik kan jou langs deze weg tips genoeg geven.
 
Waarom zo'n duur apparaat aanschaffen?

Ik begrijp dat eerlijk gezegd niet.
Je moet gewoon jezelf dingen aanleren, en dat is vooral ruiken! Dat is 1 van de dingen die ik mezelf aangeleerd heb, ik voel het niet wanneer iets gaar is, maar mun snuffer ruikt het.
2 keer over gedaan, en mislukt, bij elkaar dus al meer uitgegeven aan kwaliteitsvlees wat ik direct weg kon kieperen als aan zo’n “duur” apparaat.

als ie ruim 4 uur staat te pruttelen, dan mag je er best wat van verwachten, wellicht niet snotgaar, maar zoals jij zegt met een bite, maar zelfs dat had ik niet, het vlees was nog gewoon hard en taai, en persoonlijk vindt ik het meer zonde als ik goed vlees weg moet donderen als dat ik dan éénmalig geld uitgeef aan een apparaat waar het dan misschien wel mee lukt.🤷🏼‍♂️

het is net waar je je prioriteit legt natuurlijk, en de mijne leunt na ruim 60 euro aan vlees meer richting zo’n apparaat als naar nog zo’n mislukking😉

en ja, het rook allemaal goed, alles goed gebruikt, zelfs een klein scheutje azijn om het vlees malser te maken, ook het vlees netjes na het kruiden voor het op hoog vuur aanzetten netjes gebloemd, kruiden en specerijen er tegenaan, en laten gaan, dus ik snap het niet meer.

iedereen die ik vertel hoe ik het heb gedaan zegt ook dat ik het niet fout heb gedaan, maar waar het dan toch mis gaat kan niemand mij vertellen 🤷🏼‍♂️

ik baal er serieus van, want ik vind het heerlijk, maar continue kwaliteitsvlees weg moeten gooien gaat me al snel de keel uithangen😉
 
@Arjan E. ik heb hier ooit een airfryer gehad, maar deze is nadat ik hierin friet probeerde te bakken meteen daarna de kliko ingegaan!

Ik was meer dan een half uur bezig om 1 portie te bakken, en we zijn hier met 3 man.

Er zullen heus wel betere apparaten zijn, maar ik kook het liefst op gas, dan zie en voel ik wat er gebeurt.

Maar even terug op de hachee, ik begrijp niet dat jij het vlees niet gaar krijgt?
Hier maakt de vrouw dit altijd klaar, en het vlees is goed gaar.

Ik vrees dat jij tijdens het garen toch te weinig vocht gebruikt, en te weinig het vlees even oproert.

Ik zou graag even in jou keuken kijken, maar de afstand. :D

Ik ga nu naar mijn oven, want daar zitten nu 2 broden in, die ik straks ga gebruiken bij de hachee en de gehaktballen in tomatensaus.

BTW, ik ben voor de rest van het jaar offline, komend weekend de jaarlijkse verplichtingen en een goeie film opzoeken ism The Oath. ;)
 
Tja een air fryer heb ik nog nooit gehad, gewoonweg omdat niet alles er perfect in klaar gemaakt kon worden.

tegenwoordig hebben ze allerlei producten die speciaal gemaakt zijn voor zo’n ding, maar erg overpriced zijn.

schijnt trouwens wel super goed te werken bij kippen vleugeltjes, maar om daar nu alleen zo’n ding voor aan te schaffen?🤷🏼‍♂️

ik zou ook het liefst op gas koken, maar helaas zit ik op stadsverwaraming, en ben dus veroordeeld tot elektrisch koken😒

en ik denk dat daar de crux ligt, want mijn hachee stond volledig onder het vocht, en werd elke 15 tot 20 minuten omgeroerd.

om één of andere reden wordt het ”connective tissue” van het vlees niet omgezet, en “smelt” dat dus niet met als gevolg hard vlees met een zeenachtigte structuur, bijzonder vies dus.

op mijn barbecue lukte dit afgelopen zomer prima met de pulled pork, maar ik heb gewoon altijd ruzie met rundvlees😠

ik heb een keramisch kookstel, deze verhit vrij heftig tot een bepaald punt, en dan schakelt ie uit en als de temperatuur weer te laag wordt komt er weer een stevige stoot hitte, en denk dat door die pulserende werking het vlees niet de kans krijgt om heel traag door te garen, dus dan zou die optie die @ateam278 voor mij nog niet zo heel slecht zijn😁

Ik wens je een hele fijne gezellige oudjaarsavond, en een prachtig nieuwjaar toe👍🏼