Kamado

Eppejr

Actief
22 mrt 2021
37
23
6
39
Ik heb dus gezien hier dat er een paar zijn die net als ik gek zijn op een stukje vlees of iets anders van de BBQ..

Nu zit ik te twijfelen om een kamado te kopen/krijgen 🙈.

Welk type zouden jullie aanraden?
Ik had al een masterbuilt(kamado joe) voorbij zien komen en een grill guru (hornbach)
Of hebben jullie andere ervaringen met andere merken.

Ik hoor het graag!😀
 
Ah dit is koren op de molen voor @Arjan E.
Die gaat hier zeer zeker op inhaken...

Ik ben meer van de ram bam vlam op de bbq dus mijn ervaringen heb je iig niks aan.. :LOL:
 
  • Like
Reacties: Eppejr
Haha ook jou reactie is waardevol! Nu weet ik iig waar ik moet wezen voor rambam! Daar houd ik ook van maar vind het andere ook leuk! En vooral lekker..
 
Absoluut geen koren op mijn molen, ben sinds dit jaar over gegaan op een pellet BBQ, om zo toch wat rooksmaak mee te krijgen op mijn vlees, hiervoor een Gas BBQ/buitenkeuken gehad.

maar een kamado? Ik vind het zo’n gedoe, wil je low and slow gaan moet je op zoek naar harde houtskool die lang brand, en dan vervolgens alles afregelen en afstellen om hem op een constante temperatuur te houden, om nog maar te zwijgen over het verschrikkelijke gietijzer wat vaak bij deze BBQ’s komt kijken, is een crime om schoon te maken, en als je hem niet seasoned roest ie onder je :moon: weg.

tevens is het keramiek niet altijd voor langere tijd geschikt voor hoge temperaturen waardoor er vaak scheurvormingen plaats vinden, waardoor je BBQ na garantietermijn vaak waardeloos wordt en dat is nadat je een flinke som hebt betaald voor zo’n ding het mij niet waard.

maar vooral op de BBQ fora kicken ze helemaal op deze dingen, en kunnen ze Je waarschijnlijk veel beter helpen met je vraag indien je er stellig van overtuigd bent dat een kamado DE keuze is voor jou.

heb je al ervaring met het koken op een kamado? (Bij vrienden bijvoorbeeld), of bijvoorbeeld een kogel BBQ? Daar kan je ook alles op klaar maken wat je op een kamado ook kan, het enige verschil is dat ie zijn warmte veel beter vasthoud doordat de binnenkant van keramiek is, maar of je dat het prijsverschil waard is?🤷🏼‍♂️

mocht je ook geen ervaring met een kogel bbq hebben, dan zou ik je persoonlijk aanraden daarmee te beginnen alvorens je jezelf op een kamado stort, het is immers best een klap geld wat je uitgeeft🙈

de twee bekendste bbq fora van Nederland zijn de BBQ pitmaster community En het BBQ genootschap

deze twee links geef ik je omdat ik niet de beste persoon ben om je van advies te voorzien😉

onthoud alsjeblieft wel goed, dat je je geld maar één keer uit kan geven, en dat het zonde zou zijn als je de verkeerde keuze zou maken en erg teleurgesteld wordt.

wens je dan ook veel succes met je uiteindelijke keuze👍🏼
 
Om ook even hier op te reageren.

Ik wist eerst niet wat TS met kamado bedoelde, maar het is gewoon een kogelBBQ?

Tja die heb je in alle soorten en maten, en ook prijzen.
Om even mee te praten wil ik als tip geven als je zoiets aan wil schaffen, neem niet de goedkoopste,
zeker als je vlees gaat bakken wat gemarineerd is, dat brand is het rooster of de bakplaat.

Ik ben momenteel bezig met een project waar ik alles wat ik heb om op te bakken samen te gaan voegen, een 5-pists bbq, een bakplaat, en een houtskool bbq.
Hout om een buitenkeuken van te maken heb ik ook genoeg. Maar dit is even off topic.

Succes met het zoeken naar de juiste.
 
Een kamado is een “ei” barbecue, grootste voorbeeld daarvan is toch wel Big Green Egg.

Kamado is ooit uitgevonden door de Japanners, die kwamen er achter dat je door middel van een binnenomhulsel van keramiek je de warmte heel goed kon vasthouden.

Big Green Egg is trouwens niet het enige “premium” merk, en met “premium” bedoel ik: je betaalt veel extra, en krijgt er geen extra’s bij, die moet je zelf er bij kopen.

Kamado Joe is ook echt een premium merk.

voor de middenklasse zijn de kamado’s van The Bastard een veel gekozen merk, als ook Grill Guru, al zijn voor de laatstgenoemde haast geen winkels te vinden om extra’s op te kunnen halen, die zal je online moeten bestellen.

een kogel bbq heeft geen keramieke binnenkant, maar je kan er alles op klaar maken wat je op een kamado ook kan, alleen is de temperatuur beheersing ietwat omslachtiger.

bekendste voorbeeld van de kogel BBQ’s zijn natuur de Weber kogels, en ook hier weer van goedkoop tot best wel prijzig.

maar bij weber moet je voor een goede temperatuur beheersing toch echt denken aan een master touch (premium).

als je daar low en slow doet, dan moet je je briketten in een lange slang rondom de binnenkant van de barbecue leggen, de zogenaamde “snake” methode, op die manier steek je de slang aan één kant aan, en zal ie één voor één de briketten aansteken, hier kan je wat rookhout tussen leggen, en je krijgt je gerecht ook gaar.😉
[automerge]1660863595[/automerge]
55CCA9E1-99E1-4A7C-A140-3E1E3D3F3537.jpeg

hier een voorbeeld van de snake methode
[automerge]1660863800[/automerge]
En hier twee foto’s van een kamado, één van de buitenkant en één van de binnenzijde:


F1AC4B3A-6783-4F6C-86AD-41BB3CCC8F10.jpeg
E32C1397-0300-4019-9391-CF254D9375EF.jpeg
 
Laatst bewerkt:
  • Like
Reacties: Eppejr
Jullie bedankt voor de reacties!
Ik was er idd ook al achter dat ie niet voor de eerste de beste moet gaan. Je moet meerdere dingen bekijken zoals scharnier etc, hoeveel garantie je hebt op keramiek etc.

Ik ben er achter dat als je voor de master built gaat (uitgeklede versie van kamado joe) iig levenslang garantie hebt op het keramiek.

De keuze is reuze maar ga niet over 1 nacht ijs.. t is Idd een behoorlijke uitgave….😅
 
  • Like
Reacties: Arjan E.
Haha ja, daarom twijfel ik ook gigantisch 😂
Tja, en dan nog de accesoires: slo roller, divide en conquer systeem gietijzeren grill grate, eventueel nog een spit, en je zit boven de 2 ruggen🙈

mijn tip: meld je aan bij eerder genoemde fora, en leg je vraagstelling daar voor, ook daar zul je een hoop verschillende antwoorden krijgen, maar wellicht dat zij je meer inzicht kunnen geven😉
 
De prijzen zijn idd niet normaal, maar wellicht een tip.

Loop eens binnen in een winkel wanneer het seizoen ten einde loopt, en de voorraad in het magazijn op is, en vraag dan eens wat een showroommodel kost, en doe er een bod op.

Ik heb mijn 5-pits gas-BBQ 12 jaar geleden gekocht met ruim €500.- korting. :D

Mijn overbuurman laatst ook, echt een pracht van een ding, voor €185,-!
 
  • Like
Reacties: Eppejr
De prijzen zijn idd niet normaal, maar wellicht een tip.

Loop eens binnen in een winkel wanneer het seizoen ten einde loopt, en de voorraad in het magazijn op is, en vraag dan eens wat een showroommodel kost, en doe er een bod op.

Ik heb mijn 5-pits gas-BBQ 12 jaar geleden gekocht met ruim €500.- korting. :D

Mijn overbuurman laatst ook, echt een pracht van een ding, voor €185,-!
Zoiets als dit bedoel je?

 
  • Like
Reacties: corne
Het is dus geen van de beide geworden! 🫣
 

Bijlagen

  • 5DCD0BD6-EDF3-4ADB-A8AB-D2FD299EDF2F.jpeg
    5DCD0BD6-EDF3-4ADB-A8AB-D2FD299EDF2F.jpeg
    1,7 MB · Weergaven: 5
Het is een kamado geworden🤷🏼‍♂️

heb je al veel ervaring met koken op een kamado, lees nu redelijk vaak op bbqfora dat mensen “ineens” problemen ondervinden omdat ze voor een kamado hebben gekozen in plaats van de voorgestelde ketel van weber🙈

hoop dat dat jou bespaard blijft.

veel plezier met je aankoop
 
  • Like
Reacties: Eppejr
Ik doelde meer op de merken die ik eerst voor ogen had
Ik kan er ook geen chocola van maken wat het nou wel voor merk is geworden, heb me daar ook verder niet in verdiept, aangezien mijn interesses totaal niet bij dit soort barbecues liggen🤷🏼‍♂️

maar mijn andere vraag: heb je al veel ervaring met koken op een kamado?
 
Nee totaal niet, enige ervaring die ik dan heb is met offset smoker en dat ging redelijk.

Komado is een nieuwe wereld, maar ben bereid om te leren en fouten te maken 🤪
 
🤔 hmmm een offset, als ik daar toch eens ruimte voor had, dan had ik die wel op mijn dakterras gezet😉

kamado heeft als enige voordeel dat je direct en indirect kan bbqen, dan had ik de offset wel gehouden en voor het directe een goedkoop keteltje genomen🤣

wat ik bedoelde met topics waarin ik lees dat het fout gaat zijn de volgende:


en


lees die topics maar eens door, en dan begrijp je beter waar ik het over heb😉

mocht je zelf tegen problemen aanlopen zoals deze, dan kan je daar gewoon een account aanmaken, en je vragen afvuren, zitten echt goede gasten daartussen die je altijd met raad en daad willen bijstaan👍🏼
 
Heb inmiddels een account 😛 heb daar de afgelopen week aardig wat leesvoer gevonden! En idd, specialisten genoeg daar 😁

Ik zal ze eens lezen
 
  • Like
Reacties: Arjan E.
Hebben jullie de zender njam! ook? Zo ja programma open vuur eens kijken... Daar weten ze wel raad met de kamado en de bbq 😋 en open vuur natuurlijk...