Een kamado is een “ei” barbecue, grootste voorbeeld daarvan is toch wel Big Green Egg.
Kamado is ooit uitgevonden door de Japanners, die kwamen er achter dat je door middel van een binnenomhulsel van keramiek je de warmte heel goed kon vasthouden.
Big Green Egg is trouwens niet het enige “premium” merk, en met “premium” bedoel ik: je betaalt veel extra, en krijgt er geen extra’s bij, die moet je zelf er bij kopen.
Kamado Joe is ook echt een premium merk.
voor de middenklasse zijn de kamado’s van The Bastard een veel gekozen merk, als ook Grill Guru, al zijn voor de laatstgenoemde haast geen winkels te vinden om extra’s op te kunnen halen, die zal je online moeten bestellen.
een kogel bbq heeft geen keramieke binnenkant, maar je kan er alles op klaar maken wat je op een kamado ook kan, alleen is de temperatuur beheersing ietwat omslachtiger.
bekendste voorbeeld van de kogel BBQ’s zijn natuur de Weber kogels, en ook hier weer van goedkoop tot best wel prijzig.
maar bij weber moet je voor een goede temperatuur beheersing toch echt denken aan een master touch (premium).
als je daar low en slow doet, dan moet je je briketten in een lange slang rondom de binnenkant van de barbecue leggen, de zogenaamde “snake” methode, op die manier steek je de slang aan één kant aan, en zal ie één voor één de briketten aansteken, hier kan je wat rookhout tussen leggen, en je krijgt je gerecht ook gaar.

[automerge]1660863595[/automerge]
hier een voorbeeld van de snake methode
[automerge]1660863800[/automerge]
En hier twee foto’s van een kamado, één van de buitenkant en één van de binnenzijde:
